omroepx.tv

OMROEP X

KIJK VERDER, ZIE MEER!

JEZELF ZIEN IS GEZIEN WORDEN

OMROEP X

Omroep X maakt community media. Word lid! Voor 5,72 per jaar.

De commerciele Nederlander met migratie achtergrond

Het kan haast niet anders of het moet iedereen zijn opgevallen: er is geen reclame meer te zien op tv of er zitten Nederlanders met een migratie achtergrond in! Reclamemakers hebben het licht aangedaan en zien dat alle koeien zwart zijn. Ook al zijn het zelden hoofdrollen, ze zijn er!

De consument wordt doodgegooid met vrolijk door het beeld huppelende types met een Noord Afrikaans, Turks of Arabisch uiterlijk. Compleet met baard en djellaba bezorgen ze de post,  testen ze gehoorapparaten of trappen ze van hot naar her op een nieuwe elektrische fiets. Als het niet zo een type is, is het wel een Zwarte man of vrouw met guitige blik en Afro’s waar Michael Jackson, toen hij nog Zwart was, jaloers op geweest zou zijn. Sommige acteurs zie ik drie verschillende producten slijten! Neem dat Zwarte meisje ook met Afro! Dan weer een grote supermarktketen, dan weer een zonnebril waarvan je drie kan krijgen als je maar vroeg genoeg in de rij staat en dan weer barbecueënd in een reclame waarvan het product onduidelijk is! Of die ietwat oudere Surinamer met die grijze baard met kleine dreadlockjes die bijzonder sympathiek overkomt, maar WAT hij nou precies verkoopt mag Joost weten!

Schakeringen

De Nederlandse maatschappij in al zijn kleurrijke schakeringen wordt, zolang het duiten oplevert, op zijn leukst in beeld gebracht. Niet zelden zie je gemengde stellen met kinderen in gelukkige bovenmodale huizen die buitengewoon smaakvol zijn ingericht. De grootste problemen volgens de bedenkers van de reclames lijken zich te concentreren rond vragen als: waar gaan we nu eens leuk over doen? Of naar welk zonnig paradijs gaan we voor de tweede keer dit jaar op vakantie?

Schril

Hoe schril staat die reclame-werkelijkheid van Zwarte mensen in contrast met de Afrikanen die in de voortslepende oorlog in Oekraïne uit de trein getrapt worden als ze proberen te vluchten voor een conflict waar ze niet mee te maken hebben. Of de Zwarten de bij die Spaanse grens met Marokko letterlijk doodgetrapt worden terwijl ze alleen maar op zoek zijn naar misschien wel dat betere leven dat in de reclames gepromoot wordt. Terwijl de overvloed rijkelijk vloeit in de STER reclames dreigt er in Afrika een hongersnood die zijn weerga niet kent omdat de graanschuur in Europa op slot zit. De realiteit van Amerika is dat Zwarte mensen daar in de val zitten. Ze leven in een kolonie die langzamerhand in het moederland ligt. Na meer dan 400 jaar slavernij zijn Zwarte Amerikanen nog steeds niet bevrijd. Hun ketenen zijn vervangen door economische ellende waar ze niet meer uit komen en de brandmerken zijn vervangen door Nike, D&G en Louis Vuitton al dan niet door kinderhanden gefabriceerd in nepfabrieken in Azië. Alsof dat niet genoeg is, worden mensen van kleur bij bosjes doodgeschoten in hun kerken, scholen of supermarkten door racistische witten.
Terug in ons eigen Kikkerland waar Hans Brinker ooit zijn vinger in de dijk stopte om een watersnoodramp te voorkomen, vinden we Zwarte mensen die slachtoffer zijn van de Toeslagen-criminele-activiteit. De uitvoerders van die misdaad noemen het bijna liefkozend: een ‘affaire’.

Fallussymbool

De reclamewereld is een soort van science fiction wereld waar Zwarte mensen karikaturen van zichzelf geworden zijn. Is dit een pleidooi om Zwarte mensen in reclames maar weer te gaan weren zoals dat in de good ‘ol days gebeurde? Toen we alleen maar Zwarte mensen zagen in koffie reclames, sportend met een saxofoon of ander fallussymbool in hun handen in te krappe Bamboo onderbroeken. Daardoor zag je meer pik dan man. Nee natuurlijk niet! Ik vind de kleurentelevisie in de reclamewereld best leuk! Ik was een van degenen die daarvoor gepleit heeft! Maar de dosering mag wel eens onder de loep genomen worden. Ja! Black Lives Matter! Ook in de reclame! Mijn pleidooi gaat niet over de aanwezigheid van Zwarte peeps in de reclame, maar over de afwezigheid op plekken waar ECHTE veranderingen plaatsvinden. Niet alleen Zwarte mensen in de STER, maar ook in de cultuurraden, commissariaten en besturen. Niet alleen op olijke posters, maar ook op plekken waar cultuur bepaald wordt. Een iets meer gebalanceerde weergave van wat er werkelijk gebeurt, zou mij gelukkiger maken, dan het drankje dat vleugels geeft.

Guilly Koster.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In 1997 reeds werd er vanuit het Kwakoe-gebouw in de Bims zwarte televisie gemaakt waarin jongeren voor zichzelf definieerden wat succes is!

Wie denkt dat er geen verzet tegen wantoestanden in de Amsterdamse Bijlmer is geweest vanuit het Surinaamse kamp, vergist zich. Het Zwarte activisme leeft al heel lang. Op woensdag 4 augustus begint OmroepX aan een serie programma's die aandacht besteden aan Zwart activisme. Word lid want wie verder kijkt, ziet meer! Praat mee via de comments. Deel dit bericht en like onze pagina.

 

Omroep X zoekt geen diversiteit maar IS het!

In de tijd waarin een Corona-pandemie over de wereld raast is het meer dan ooit nodig om media te hebben waarin jezelf herkent. Black Lives Matter more than ever! Dat is geen gelikte slogan of mode trent maar een tastbare werkelijkheid. Wil je ons team komen versterken door radio, televisie en geschreven media met ons te maken? Klik dan op de knop en stuur ons een berichtje.
Keti Koti herdenking Oosterpark

Keti Koti 2022 is voorbij

Keti Koti in het Oosterpark in Amsterdam is voorbij voor dit jaar. De eerste minister van Surinaamse afkomst, Franc Weerwind (Minister van Rechtsbescherming) heeft gesproken

Lees verder »

Yakaar – Dieuf Dieul

Wie naar de voorstelling Yakaar van Dieuf Dieul gaat kan een wervelende performance van ruim een uur verwachten. Het is een energieke theatrale dansvoorstelling waar

Lees verder »
  • https://s16.myradiostream.com/8232/listen.mp3
  • https://www.omroepx.tv
  • X-Radio World Music & Talkradio