Skip to main content

Mysteries rondom Bosbranden op Rhodos: Windmolens en Groene Stroomplannen onder de loep

In de schaduw van wereldwijde bosbranden die Hawaii, Canada en andere regio’s teisteren, dreigt de recente ramp op het Griekse eiland Rhodos in de vergetelheid te geraken. Amper een maand geleden laaide er een verwoestende brand op, waarbij een deel van het eiland in vlammen opging en meer dan 20.000 mensen geëvacueerd moesten worden. Terwijl de media aanvankelijk berichtten over een ongekende chaos en verwoesting, rijzen er nu vragen over de mogelijke oorzaken achter deze branden en de impact op het eiland.

De visgeur van controverse waart rond de branden op Rhodos. Kostas, een goed gebruinde Griek met Australische roots die bij een autoverhuurbedrijf werkt, trekt als eerste bij ons aan de bel. “The fires smell fishy,” zegt hij met een zwaar Australisch accent. “Men beweert dat ze op bevel van de regering zijn aangestoken. Ze willen het bos kwijt omdat ze windmolens willen plaatsen voor groene energie.” Deze verontrustende beweringen vinden ook weerklank bij de burgemeester van Rhodos-Stad, Antonis Kambourakis, die overtuigd is dat de branden opzettelijk zijn aangestoken.

Onder de getroffenen heerst frustratie en woede. Tsampiokos, de strandbeheerder van Stegna Beach, maakt zich bijzonder druk. Hij benadrukt dat de impact van de brand niet beperkt blijft tot het bos, maar zich uitstrekt naar het hele toeristenseizoen. “Die idioten weten niet wat ze hebben gedaan! Niet alleen is het bos verloren gegaan, maar ook ons toerisme!” Zijn ergernis is duidelijk hoorbaar: “Ik ben hier geboren en getogen. Ik dank zelfs mijn naam aan een kerkje verderop. Jaarlijkse branden zijn hier niet ongebruikelijk, maar die krijgen nooit zo’n media-aandacht. Toen het vuur nog beheersbaar was en de lokale brandweer wilde ingrijpen, werden ze tegengehouden door de politie, zonder duidelijke verklaring. Orders van bovenaf, zo luidde het. Het heeft te maken met de plannen van de regering om Griekenland de leverancier van groene energie voor Europa te maken.”

De plannen van premier Kyriakos Mitsotakis om Griekenland tot een groene energieproducent te transformeren, blijken feitelijk te kloppen. De Griekse regering streeft naar aantrekkelijkheid voor buitenlandse investeerders in groene energie en werkt aan nieuwe richtlijnen om hernieuwbare energiebronnen te integreren in de nationale elektriciteitsmarkt. Echter, de vraag blijft: waren de branden echt het gevolg van deze plannen?

Het lijkt erop dat de lokale bevolking de branden daadwerkelijk bestreed. Patricia Voula, werkzaam in een groot hotel in Faliraki, bevestigt dat ondernemers en inwoners samenkwamen om toeristen en getroffenen op te vangen. Ze verbleven soms letterlijk bij mensen thuis, terwijl restaurants gratis eten en drinken verstrekte. “Ik woon al meer dan 26 jaar op Rhodos en ben trots op de eensgezindheid die we hebben getoond wanneer het nodig was,” zegt ze. Opvallend is echter dat de regering niet direct in het plaatje lijkt te passen. Patricia merkt op dat overheidshulp afwezig was, en dit past binnen een bredere trend van gebrekkige overheidsbemoeienis op het eiland.

Ondanks de inspanningen van de lokale bevolking en het feit dat het vuur inmiddels gedoofd is, heeft Rhodos zwaar geleden. Het toeristenseizoen lijdt onder de nasleep van de branden. Stranden die normaal plaats bieden aan honderden toeristen, liggen er nu verlaten bij. William, strandstoelen en parasol verhuurder van Stegna Beach zit vaak uren op een van zijn eigen strandbedjes voor hij klanten krijgt. Hij wijst erop dat de komende tijd onzeker blijft. “Dit jaar is het toeristenseizoen verloren, maar volgend jaar zal Rhodos herstellen. Wij zijn vriendelijke mensen, maar je moet ons niet kwaad maken,” waarschuwt hij, doelend op de windmolenplannen. “Als die doorgaan, zullen we ze afbreken.”

De Belgische nieuwssite Knack.be heeft de beweringen dat de branden werden aangestoken vanwege groene energieplannen van de regering als “onwaar” bestempeld. Hoewel de speculaties een schaduw werpen over de branden op Rhodos, blijven de echte oorzaken en de toekomst van het eiland voorlopig gehuld in mysterie.

Guilly Koster

Guilly Koster is een van de initiatiefnemers van Omroep X. Koster heeft een lange carrière in de Nederlandse media. Hij heeft o.a. gewerkt voor de VPRO, Human, RTL4 Nieuws, MTNL en de RVU.

Leave a Reply

  • https://s16.myradiostream.com/8232/listen.mp3
  • https://www.omroepx.tv
  • X-Radio World Music & Talkradio