Skip to main content

Selma Bintalal 4-4-2022

AMSTERDAM- ´´Ik motiveer jou om het beste uit jezelf te halen´´ aldus rapper Hermes Barzelini, een opkomende artiest uit het Haagse Schilderswijk. In het creatieve brein van Hermes begon het allemaal met het maken van zijn beats, totdat hij besloot de microfoon te pakken en te gaan rappen. In een kort interview kom ik meer te weten over zijn muziek carrière.

Hoe uit jij je creativiteit?
“Ik probeer zoveel mogelijk studiosessies te doen, nieuwe nummers schrijven, regisseren van videoclips. Ik wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van derde partijen, want als een onafhankelijke artiest die op zijn eigen tempo werkt is het frustrerend als je steeds met afspraken moet opschuiven of afzeggen als je zelf ook deadlines hebt. Daardoor ben ik zelf gaan leren hoe ik mijn eigen video´s en visuals kan maken. Daarnaast past het beeld van wat regisseurs vaak hebben voor videoclips, vaak niet met het beeld wat ik in mijn hoofd hebt. Als ik iets in mijn hoofd heb dan wil ik ook dat de uitkomst ook zo is.”

Hoe en wanneer ben je begonnen met rappen?
“Ik ben zelf begonnen met muziek op mijn vijftiende en dat kwam door het programma Fruity Loops waar ik beats op maakte. Daarna ben ik een rapformatie gestart met een beatmaker en een andere rapper, dat heette de Harde Kern Den Haag. Uiteindelijk viel onze groep uit elkaar viel en toen ben ik doorgegaan als producer. Op een gegeven moment begon het rappen echt aan mij te knagen en het was in de tijd dat hiphop niet echt een ding was in Nederland. Toch schreef ik teksten als een uitlaatklep om de dingen die ik heb meegemaakt te verwerken en zo heb ik de kracht gekregen om te gaan rappen.”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op vergeleken het begin dat je met muziek bezig bent en  nu?
“Ik ben het meest trots op mijn nummer en videoclip ´Acceptatie´, want dat nummer voldoet aan de eisen die ik aan mezelf stel. Ook heeft het nummer impact op mensen. Ik kreeg veel positieve reacties. ´Acceptatie´ is voor mij een Picasso onder de nummers die ik heb gemaakt.”

In je track ´Tranen´ hoor je een gevoelige kant van jou. Wat is het verhaal achter deze track?
“Het nummer ´Tranen´ is voor mij het eerste project waarin ik mijn emoties en tranen heb losgelaten en durven loslaten. Het hoeft niet altijd stoer of gangster te zijn om mensen je muziek te laten voelen. Het mag ook een keer een andere kant zijn. ´Tranen´ is een voorbeeld van hoe ik mijn pijn, emotie en gevoelens in een jasje heb gestopt waardoor mensen mijn struggle horen en tegelijkertijd inzien dat ik de nare dingen die ik heb doorstaan omdraai naar iets positiefs. Ik heb daarvoor heel veel stukken in mijn leven gepakt die mij pijn deden. Daarna heb ik gekeken wat mij weer omhoog bracht. Dat heb ik geprobeerd om allemaal in één track te bundelen. Als je goed luistert hoor je ook geen refrein, het zijn namelijk drie keer zestien bars die ik achter elkaar heb geplakt. Het was voor mij de stap die ik moest zetten om die handel los te laten. Daarnaast ben ik van plan om nog meer van mijn gevoelige kant te laten horen in mijn muziek, maar dan wel in de stijl van ´Tranen´.”

Hoe onderscheid jij jezelf van andere rappers?
“Ik rap niet om op te scheppen of om het geld/faam. In de scene zie je vaak dat dit wel gebeurt en ik wil niet concurreren met andere rappers om te kijken wie als eerst op het schip komt. Want ik zie rappen niet als een wedstrijd. Rappers die maken rap om hun eigen redenen, maar ik heb vaak het gevoel dat iedereen het doet om dezelfde redenen. Ik wil echt mijn eigen ding doen en niet iemand anders nadoen of iemand anders beats gebruiken. Dat doe ik door veel van mijn eigen producties te tonen. Veel beats doe ik zelf. Als ik aan het opnemen ben dan zit ik erbij om te zeggen hoe ik het wil en laat ik zo min mogelijk achter voor anderen mensen om in te vullen. Zodat mensen ook erkennen dat dit echt mijn muziek is.”

Op Instagram plaats je veel berichten over zelfmotivatie, waarom is het belangrijk voor jou om anderen te motiveren?
“Aan het begin van mijn artiesten periode, ben ik vaak tegen gesloten deuren aangelopen. Zo had ik echt veel ideeën in mijn hoofd, maar wist ik niet hoe of wat ik daarvoor moest doen om een concreet product te maken. Ik liep daar wel een tijdje mee, want ik had zelf iemand nodig die mij motivatie kon geven. Nu zit ik in een positie waarin ik die motivatie kan zijn voor anderen opkomende artiesten.”

Wat kunnen we nog meer van jou verwachten in de toekomst?
“Dit jaar minimaal elf of twaalf singles en het ziet er wel naar uit dat ik eind van het jaar een album ga droppen. In ieder geval elke maand een single, video of lyrics video.”

Volg Hermes op Instagram: Barzelini

Guilly Koster

Guilly Koster is een van de initiatiefnemers van Omroep X. Koster heeft een lange carrière in de Nederlandse media. Hij heeft o.a. gewerkt voor de VPRO, Human, RTL4 Nieuws, MTNL en de RVU.

Leave a Reply

  • https://s16.myradiostream.com/8232/listen.mp3
  • https://www.omroepx.tv
  • X-Radio World Music & Talkradio