Skip to main content

In het binnenland van Suriname staan minstens 35 dorpen onder water. Dit komt door zware regenval en het uit blijven van de droge tijd. Het Surinaamse Rode Kruis heeft de situatie een ramp genoemd. Chan Santokhi, de president van Suriname, heeft het gebied bezocht. Met reparatiegelden zou de infrastructuur verbetert kunnen worden.

In maart is er in Suriname vijf keer zoveel regen gevallen dan normaal. Daarom wordt er bij de Afobaka-dam  bij Brokopondo water uit het stuwmeer gelaten zodat de druk niet te groot wordt voor het in 1964 afgewerkte bouwwerk. Als de dam zou doorbreken zijn de gevolgen niet te overzien voor Suriname. De waterkracht centrale leverde in 2021 ongeveer 80% van de elektriciteit in Suriname. Maar juist het open zetten van de spuigaten leidt nu al tot problemen in de dorpen aan de oevers van de Suriname rivier. Gewassen als cassave, gember en zoete aardappel zijn verzopen.

Ramp

De regen zal volgens voorspelling tot begin juli aanhouden. Op dit moment ondervinden 12.000 mensen de moeilijkheden van het overtollige water. Het grootste deel van de bewoners kiest ervoor in hun houten huis te blijven en trekken de kaplaarzen aan. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Zo’n driehonderd mensen zijn wel tijdelijk verhuisd. Dat laat Jerry Slijngard, coördinator van het Nationale Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) weten.

Paramaribo

Niet alleen in het binnenland heeft men last van de zware regenval. Ook de hoofdstad Paramaribo staat al geruime tijd blank. Door het ontbreken van een goede rioleringsinfrastructuur, krijgt het water niet de kans weg te vloeien naar rivieren en kanalen. Het ontbreken van degelijk watermanagement doet de vraag oproepen wat de Nederlanders in 400 jaar kolonisatie daar gedaan hebben op dat gebied. Nederland staat bekend als het beste land ter wereld op het gebied van water. Hoe komt het dan dat Paramaribo onder water staat als het een kwartier stevig geregend heeft?

YouTube player
Een reportage van onze collega’s van SU-TV.

Reparatiegelden

In de Keti Koti maand juni zal veel gesproken worden  over excuses voor de schanddaden die o.a. Nederland begaan heeft tijdens de Trans Atlantische slavernij periode. Op 9 februari van dit jaar bood Klaas Knot van de Nederlandse Bank zijn excuses aan voor de rol die de DNB gespeeld heeft in slavernij. Beter nog dan excuses zou het mooi zijn als er een reparatie bedrag ter beschikking gesteld wordt om het achterstallig onderhoud op bijvoorbeeld het gebied van riolering en watermanagement in landen zoals Suriname.

De modellen om te komen tot een vaststelling van een dergelijk bedrag zijn er. De Canadese regering betaalt de Siksika, een gemeenschap van oorspronkelijke bewoners van het land, een schadevergoeding van 1,3 miljard Canadese dollar (omgerekend zo’n 960 miljoen euro). Het gaat om een van de grootste schadevergoedingen voor de onteigening van grondgebied ooit.”We zijn hier samengekomen om een fout uit het verleden recht te zetten”, zei de Canadese premier Justin Trudeau tijdens een ondertekeningsceremonie.

Als de Canadezen het kunnen, kan Nederland het ook. Hopelijk kan Suriname dan niet alleen op het gebied van water maar ook op andere gebieden orde op zaken stellen.

 

 

Guilly Koster

Guilly Koster is een van de initiatiefnemers van Omroep X. Koster heeft een lange carrière in de Nederlandse media. Hij heeft o.a. gewerkt voor de VPRO, Human, RTL4 Nieuws, MTNL en de RVU.

Leave a Reply

  • https://s16.myradiostream.com/8232/listen.mp3
  • https://www.omroepx.tv
  • X-Radio World Music & Talkradio