Skip to main content

De koning is dood, de koning zal voor altijd leven! De tijd vliegt, of je nou plezier hebt of niet. Het is vandaag 17 juni 2022 en precies 4 jaar geleden dat mijn levensvriend en medeoprichter van het New Media Platform – HOPZ, Robert Harman Sordam, besloot om het aardse leven te verruilen voor een bestaan in een dimensie die de levenden niet kennen. Gesloopt door een agressieve vorm van Pancreas kanker op Vaderdag in dat jaar, is hij in de armen van de vrouw met wie hij de afgelopen jaren leefde gestorven. Zijn ziekbed heeft relatief kort geduurd.

Milestones

De in Amsterdam geboren Sordam had een Surinaamse vader en een Hollandse moeder. Hij was lid van de Milestones, een beweging die artistiek te vergelijken is met de Cobra groep, maar dan op performance en muziekgebied. Deze beweging heeft aan het begin gestaan van de Afro culturele vormgeving in Nederland. Uit de Milestones die gevestigd waren in de legendarische flat Gliphoeve 934 zijn theater organisaties als Bakuba (met o.a. Errol Caprino) en radioprogramma’s als de Blackstar Liner (Dave van Dijk, VPRO) voortgekomen.

Bijdrage

De bijdrage van Sordam aan het vormgeven van Surinaamse cultuur in Nederland is veelomvattend en nauwelijks te omschrijven. Van huis uit was hij bedrijfspsycholoog en arbeidsorganisatie deskundige, maar bovenal was hij intellectueel, visionair en ondernemer. Samen met Vincent Henar, Pablo Nahar en nog een aantal grote Surinaamse muzikanten, zette Sordam begin jaren ’80 van de vorige eeuw het SMA-label (Surinam Music Association) op. Het label bracht een 12-tal LP’s en Maxi singles op de markt waaronder werken van PI-Man & Memre Buku, Odongo & The Spirits, Surinam Music Ensemble en The Fra Fra Sound. Na de legendarische organisatie zouden er nog vele andere volgen waar Sordam intellectueel mede-eigenaar is: Diaspora – New Dutch Filmmakers Foundation, Labora, The International Kaseko Organization (IKO), zijn er een paar.

Muzikant

Sordam was een buitengewoon getalenteerd muzikant die piano, gitaar, accordeon speelde. Onder artiestennaam Robby Harman werkte hij met Visionary Voices en bracht hij de CD ‘Harmanized’ uit. In Suriname was hij bekend van de hit ‘Libi Tori’ (Fra-Fra Sound met Sordam op vocals) waarmee hij 7 weken op 1 stond. De gelijkenis tussen de ook onlangs overleden Amerikaanse zanger Al Jarreau en Robby Harman is qua stemgeluid groot. Toch kan niet gesteld worden dat hij Jarreau imiteerde omdat hij dit geluid al produceerde lang voordat hij van Jarreau gehoord had!

Onschatbare waarde

Als CEO van HOPZ, de voorloper van OmroepX was Robert van onschatbare waarde. Met uitermate scherpe blik en een bij tijd en wijle venijnige pen stond hij altijd klaar om te reageren, initiëren en daar waar nodig liefdevol te koesteren. Wij hebben sinds we elkaar troffen ergens in 1962 toen we beiden 7 waren, ontelbare dingen gezegd. Dingen die ons scherp en integer hielden. Behalve collega’s op het werk waren Robert en ik meer broers dan vrienden. Met het heengaan van deze van kop tot teen Amsterdammer en in hart en ziel Surinamer, verloor de wereld een grote zoon.

Verbonden

Hij is in besloten kring gecremeerd en zijn as zal voor een deel in de Amstel en voor een deel in de Suriname rivier worden uitgestrooid. ‘Ieder water is met elkaar verbonden’ zei hij. Ik heb bijzonder grote waardering voor de manier waarop Sordam tot het bittere einde toe, zijn publiek bleef informeren door op Facebook foto’s te plaatsen van zijn niet te winnen strijd. Deze pagina zal binnenkort verwijderd worden omdat Robert Facebook niet nodig heeft om door te leven. Hij leeft in ieder geval door in de harten van zijn kinderen, geliefden en in mijn hart.

Robert was Nichiren boeddhist en was overtuigd van een leven na de dood. Laten we hopen dat hij gelijk heeft.

Guilly Koster.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Guilly Koster

Guilly Koster is een van de initiatiefnemers van Omroep X. Koster heeft een lange carrière in de Nederlandse media. Hij heeft o.a. gewerkt voor de VPRO, Human, RTL4 Nieuws, MTNL en de RVU.

Leave a Reply

  • https://s16.myradiostream.com/8232/listen.mp3
  • https://www.omroepx.tv
  • X-Radio World Music & Talkradio