Skip to main content

Wie naar de voorstelling Yakaar van Dieuf Dieul gaat kan een wervelende performance van ruim een uur verwachten. Het is een energieke theatrale dansvoorstelling waar traditionele Afrikaanse dans wordt afgewisseld met moderne danssolo’s, acrobatiek en muzikale intermezzo’s. De theaterbezoeker krijgt het gevoel op een plein ergens in Afrika te zitten op het moment dat een reizend gezelschap het dorp bezoekt. Aan de dansers en acrobaten van Dieuf Dieul kan je zien dat ze internationaal gereisd hebben. Als een geoliede machine vertonen ze hun kunsten aan het publiek.

Informatie
De informatie over de voorstelling zegt dat het verhaal van Yakaar over een verkrachting van een meisje tijdens de oorlog gaat. De geboorte van haar kind gaat hand in hand met de bevrijding van het volk. De vrijheid die volgt op de dagen van hoop wordt gevierd met verschillende uitbundige dansen begeleid met live percussie. De choreografieën en tradities die in deze voorstelling vertoond worden hebben een krachtig en positief karakter. Ondanks het harde verleden van de zwarte bevolking is er altijd de hoop, het geloof en de glanzende glimlach.

Betaalbaar
De argeloze theaterbezoeker zal dit verhaal er niet direct uithalen, maar dat zal geen afbreuk doen aan de avond. De zes muzikanten en zeven andere performers brengen veel vreugde met het enthousiasme waarmee de voorstelling zich op de vloer ontrolt. Het is het soort voorstelling dat vroeger alleen in Theater Carre te zien was tegen pittige prijzen. Het is een meerwaarde voor de theaterbezoeker dat voorstelling als Yakaar nu op betaalbare podia te zien is.

Wie zaait
Wie zaait zal oogsten! Dat is de betekenis van het internationale dansgezelschap Dieuf Dieul, die choreograaf Mass Diallo heeft geformeerd.  De groep bestaat uit dansers en percussionisten uit Senegal, Suriname en andere West-Afrikaanse landen hier in Europa wonen.   Hoop en verwachting is het centrale thema binnen de theatrale dansvoorstelling Yakaar.

Kwaku Summer Festival
Op 17 juli a.s. speelt de voorstelling op het Kwaku Summer Festival. Na 2 Corona jaren is er gellukig dit jaar weer veel kunst en cultuur op het grootste Zwarte festival van Europa. Mis de gelegenheid niet om dit mooie stukje Afrikaanse cultuur mee te maken.

Credits
Concept, regie, tekst, choreografie, kostuums: Mass Diallo
Dans: Mass Diallo, Steven Bienvenu Gomis, Abdoulaye Camara, Simone Gomis, Hélène Sagna, Elaisa van der Kust
Acrobatiek: Colins Ouma
Musici: Ada Diop, Ndiaga Ndiaye, Bouba Keita, Papa Thioune
Dramaturgie, productie: Jojanneke Poorter
Licht: James Murray
Muziek: Ousmane Touré
Met dank aan: Amsterdam Fonds voor de Kunst

YouTube player
Guilly Koster

Guilly Koster is een van de initiatiefnemers van Omroep X. Koster heeft een lange carrière in de Nederlandse media. Hij heeft o.a. gewerkt voor de VPRO, Human, RTL4 Nieuws, MTNL en de RVU.

Leave a Reply

  • https://s16.myradiostream.com/8232/listen.mp3
  • https://www.omroepx.tv
  • X-Radio World Music & Talkradio