Skip to main content

Noah Da Graca studeert media aan het ROC van Amsterdam. Ook loopt hij stage bij OmroepX. Hij vindt het maar vreemd dat Keti Koti in Nederland niet dezelfde aandacht krijgt als dagen als Koningsdag en Bevrijdingsdag. Hij schreef een betoog over waarom dat wel zou moeten.

Rijst Pom
In Nederland veel Surinamers, Antillianen en Afrikanen. Surinaams eten zoals Rijst Pom, Bami of Roti kent iedereen. Surinaamse en Antilliaanse sporters zoals Clarence Seedorf en Jurandy Martina  zijn landelijk bekent. Toch is die bekendheid er minder bij een van de grootste vieringen binnen de Surinaamse gemeenschap: Keti Koti.  Vertaald betekent Keti Koti  ‘Verbroken Ketenen’. Het is een feestdag waarin de administratieve afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk de Nederlanden van dat moment, wordt gevierd. Het is oorspronkelijk een Surinaamse feestdag maar binnen de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland word het ook hier gevierd.

YouTube player

Bevrijdingsdag
Er zijn ook andere wegen hoe deze feestdag raakvlakken vindt met Nederland en in dit geval de Nederlandse geschiedenis. Nederland was in die tijd zeer actief in de slavernij de West Indische Compagnie had arbeiders nodig voor hun plantage en die haalde ze uit Afrika. Nederland heeft hierin een rol in gespeeld. Daarom is het zo gek dat er bijna geen aandacht word gegeven aan Keti Koti. Ieder jaar zijn we een minuut stil voor de doden die herdacht worden in de 2e wereldoorlog en op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid die de Nederlanders toen gekregen hebben. Eens per 5 jaar is dat nog een vrije dag ook.
Waarom krijgt Keti Koti niet dezelfde behandeling? Er zijn veel mensen omgekomen in die tijd met een aandeel daarin van Nederland. Het is geen mooi stuk geschiedenis maar mensen moeten hier wel over leren en door meer bezig te zijn met de viering van de feestdag leren mensen hierover. Het gedeelte bevrijding is net zo goed te vergelijken met de Bevrijdingsdag die de Nederlandse mensen kennen. Laten we de bevrijding vieren maar ook erbij stil staan dat we de vrijheid die we hebben moeten waarderen.

Logisch
Eigenlijk is het logisch dat dit een vrije dag zou moeten zijn. Het is een feest dat in het teken staat van een groot stuk van de geschiedenis van beide landen en als we al voor “de verjaardag van de koning” vrij krijgen, vind ik dat we alle vieringen met dezelfde energie moeten behandelen.
Tot slot raad ik iedereen aan om zijn eigen research te doen en vooral Nederlanders die er weinig tot niks van af weten, en laten we ervoor zorgen dat Keti Koti de aandacht krijgt die 1 juli verdient.

Noah Da Graca.
Student Media ROC Amsterdam

Guilly Koster

Guilly Koster is een van de initiatiefnemers van Omroep X. Koster heeft een lange carrière in de Nederlandse media. Hij heeft o.a. gewerkt voor de VPRO, Human, RTL4 Nieuws, MTNL en de RVU.

Leave a Reply

  • https://s16.myradiostream.com/8232/listen.mp3
  • https://www.omroepx.tv
  • X-Radio World Music & Talkradio